#

Processió del Piló de la Creu


La processó del Piló de la Creu no és tan coneguda, però conserva alguns elements propis de l'estructura general de la dels pelegrins, ja que el guia, els tres cantors, els clavaris, el capellà, el representant de l'Ajuntament i el dipositari també hi van en peregrinació, però ara solament hi està permesa la participació de les dones, els xiquets i les xiquetes.

Tots junts pugen resant fins al Piló de la Creu, punt geogràfic en el qual es divisen els termes d'Atzeneta i de les Useres i on se’n fa la benedicció. Quan baixen, passen per la font del Mestre i la font de la Presola, en la qual els participants i els acompanyants que vulguen poden berenar, i es reparteix la tradicional fogasseta de la Creu, les orelletes amb mel i la truita de mel.

Aquesta rogativa tan singular és molt antiga, ja que en el plet amb Atzeneta en el segle XVII se’n menciona la realització el dia 3 de maig, festivitat de la invenció de la Santa Creu. Actualment i després d'una parada de 30 anys, s'ha recuperat tal com era abans i se celebra el cap de setmana següent al dels Pelegrins.


Més informació