# # # #

Sant Antoni


Vilanova d'Alcolea viu els seus dies de major esplendor en les festes de Sant Antoni, que s'hi celebren a mitjans de gener, sempre el dissabte i el diumenge, i durant les quals s'hi congreguen milers de persones.

Són originàries del segle XIV y destaquen per ser belles i singulars gràcies a la "matxà", el "tropell" i la coca.

S'hi inicien amb la "cremà" de la foguera, que dona pas a la benedicció de les cavalleries i la processó pels carrers del poble, on els genets amb les gropes es veuen obligats a travessar les espectaculars barreres de foc col·locades al llarg del recorregut ("matxà"). Una vegada finalitzada la processó, té lloc una carrera denominada "tropell" en la que pot participar qualsevol a lloms de cavalls sense cadira. Els participants són conduïts per un representant de l'Ajuntament i arriben a un lloc indeterminat on comença la carrera.

Els genets poden escollir el camí que vulguen, sense haver-hi un recorregut marcat, per tornar a un lloc prèviament acordat on es repartiran les típiques coques beneïdes als participants que aconseguisquen arribar muntats fins a allí. El guanyador rep com a premi un pollastre viu.

Durant el repartiment de coques, s'intenta posar de manifest el poder de cada cavalleria participant i la perícia dels genets per aconseguir el major nombre possible de les coques que s'hi reparteixen. Després del repartiment de coques, hi té lloc un ball i, al dia següent, després de la missa en honor a sant Antoni, s'hi celebren unes altres carreres amb un pollastre com a premi.


Més informació