#

Museu de la Baronia


Ribesalbes

El Museu de la Baronia de Ribesalbes es un museu jove, dinàmic i didàctic.

Jove perquè va ser inaugurat el 29 de maig de 1999, encara que a l’interior conté nombroses meravelles del passat. Dinàmic perquè constantment rep les últimes novetats paleontològiques de tot el món, i això n’obliga a renovar periòdicament el contingut de llacunes de les vitrines.

També biòlegs i paleontòlegs espanyols i estrangers visiten el museu amb regularitat per a estudiar-ne els fòssils, i per aquest motiu, la Baronia esdevé un museu viu, en evolució constant i renovació. I didàctic pels nombrosos cartells i gràfics, on estan representades totes les eres geològiques, i que ofereixen informació complementària sobre els fòssils i sobre el famós jaciment de la Rinconada.

Aquest està situat a Ribesalbes, i és un dels millors jaciments del miocè inferior lacustre de tot el món. Allí han sigut descobertes noves especies d’insectes fòssils, les quals estan dipositades com a holotipus en el Museu de Ciències Naturals de Madrid.

Els fòssils d’aquest jaciment tenen una antiguitat d’entre 21,5 i 23 milions d’anys, i corresponen a una edat del miocé inferior. I són molt importants perquè ens permet estudiar l’evolució que han sofert els insectes i les plantes actuals quan els comparem amb aquests fòssils. Això ens permet saber com era el clima i el tipus d’hàbitat, que permetia el desenvolupament d’unes espècies de fauna i flora determinades.

El museu municipal acull una gran col·lecció de fulles, d’insectes i d’amfibis fòssils d’aquest jaciment, així com una extensa col·lecció de fòssils vertebrats i invertebrats de tot el món.

Hi estan molt ben representats tots els períodes geològics. El museu també disposa d’una secció de reproduccions de cranis de dinosaures i una altra secció de prehistòria molt interessants. Tot això, sota la tutela de los directors del museu, el Sr. Juan Antonio García Vives i el Sr. Manuel Saura Vilar.

L’horari de visites del museu és els dimecres, els dissabtes i els diumenges de 9:00 a 14:00 hores. L’entrada del museu és gratuïta. També és possible concertar visites de grups i particulars fora de l’horari oficial si es contacta amb l’Ajuntament mitjançant el telèfon 964 625 001


Dades