Vinaròs

Vinaròs

Vinaròs

Vinaròs

Vinaròs

Vinaròs

Vinaròs

Vinaròs

Vinaròs, ciutat mediterrània situada 80 km al nord de la ciutat de Castelló, a la comarca del Baix Maestrat. Ofereix totes les possibilitats per gaudir de la costa, de l'oci i, especialment, de la gastronomia, amb el Llangostí de Vinaròs com a protagonista.

Restes del seu passat ibèric es troben a les ruïnes de la muntanya del Puig (poblat ibèric). Els seu origen més fiable es remunta al 29 de setembre de 1241, quan li va ser concedida la Carta de poblament. Va ser En Raimundo d'Alós el fundador de la ciutat, en rebre les terres del rei En Jaume I El Conqueridor. Durant el segle XIV va  estar emmurallada per l'Orde del Temple. Al segle XVI es va ampliar la ciutat gràcies a la gran activitat comercial i naviliera. Al 1540 se li va concedir el títol de Vila. El 1862, la reina Isabel II li va concedir el títol de "Muy Noble y Leal Villa", a causa del suport donat durant les Guerres Carlistes. L'any 1881 va rebre del rei Alfons XII el títol de Ciutat.

Medi Social

Originàriament el conreu era exclusivament de vinyes, però la plaga de fil·loxera, de principi de segle, va acabar amb la producció, la qual es va transformar en conreus de garrofers, oliveres i ametllers i, des de fa unes dècades, es transforma en producció de cítrics.

La pesca ha sigut un dels pilars més forts de la vida econòmica de la ciutat, amb un gran nombre de vaixells al port, el qual sempre ha sigut molt important arreu de la Mediterrània.

Cada vegada més, l'agricultura ha retrocedit com a mitjà de vida i ha donat pas a una societat més industrial. Destaquen les empreses del moble i auxiliars, i també d'indústries de tot tipus. 

Com que és capital de la comarca, ha desenvolupat un gran comerç per abastar tots els pobles. També disposa de tots els serveis, per la qual cosa s'hi pot trobar tot allò necessari en una ciutat.

Recorregut urbà

El centre comercial coincideix amb el casc antic de la ciutat, cosa que possibilita un agradable passeig on contemplar els carrerons estrets i menuts, juntament amb l'església arxiprestal, la joia del patrimoni artístic de Vinaròs. Al mateix temps podem disfrutar d'edificis històrics singulars i els millors comerços de la zona nord de Castelló.

Paisatge

La ciutat està situada a la vora del mar Mediterrani, el qual li confereix les acracterístiques més rellevants de la seua vegetació i el seu clima típicament mediterrani, d'hiverns i estius temperats i suaus. La població està enclavada en una planura denominada  El Pla de Vinaròs, amb una extensió de 96,4 km2.