Ribesalbes

Ribesalbes

Ribesalbes

Ribesalbes

Ribesalbes

Ribesalbes

Ribesalbes va ser, juntament amb Berita i Trucelles, una pedania d'Onda. Després de la conquesta cristiana del rei En Jaume I, va ser donada a poblar a En Guillem de Pau el 1235. Al principi del s. XV, el metge reial En Domingo Ros d'Orsins va comprar este lloc, territori al qual va tindre jurisdicció criminal i govern. Després de poc temps va facultar al seu procurador per atorgar la Carta de poblament que va regularitzar la vida dels seus habitants i les relacions amb el senyor. No consta data concreta de quan es va convertir en baronia, l'escut de la qual encara es conserva.

Medi Social

El nom de Ribesalbes està lligat a la producció ceràmica que recull la tradició àrab i que es va fomentar, a partir del s. XVIII, per la fundació a L'Alcora de La Reial Fàbrica del Comte d'Aranda. Des de llavors s'han fabricat peces ceràmiques, tant de forma artesanal (diversos tallers localitzats a la població) com industrial.

Recorregut urbà

En accedir al nucli de la població podem visitar l'església parroquial del s. XVIII, després donar un passeig curt pels carrers més antics del casc urbà i arribar a la Casa Baronia, que alberga el Museu Ceràmic i Paleontològic. També ens podem acostar a l'Aqüeducte del s. XIX i pujar passejant fins l'ermita del Calvari, des d'on es pot gaudir d'una bonica vista panoràmica de la població.

Paisatge

El municipi té una superfície de 8,44 km2 i és prou accidentat. El seu nucli s'ubica al vessant d'una muntanya a la vora del riu Millars. Està a 171 metres sobre el nivell del mar i les seues altures no són molt pronunciades; el punt més alt del terme és a 496 metres.
El clima és mediterrani subtropical amb hiverns suaus i estius càlids; la temperatura mitjana se situa a 15º C. La humitat relativa mitjana és del 60% i la pluviometria oscil·la entre 450 i 600 mm.