Castellfort

Castellfort

Castellfort

Castellfort

Castellfort

Castellfort

Castellfort

Castellfort

Castellfort

Castellfort

Castellfort, d'origen romà, va ser fortificada pels àrabs. Va rebre el nom de "Galintort" i va ser l'últim baluard dels morescs en la conquesta del Maestrat. L'any 1361 el castell va ser rehabilitat i fortificat per En Pere IV. El 1406 es van reedificar les muralles i va estallar, llavors, una guerra civil al Maestrat després de la mort del rei En Martí l'Humà. El poble era la fortalesa més resistent a la guerra, gràcies a les seues característiques orogràfiques i els seus cinc portals ben protegits. L'any 1708, en la Guerra de Successió, va haver una batalla entre les tropes de l'Arxiduc i d'En Felip V. Castellfort, que depenia de Morella, va aconseguir la seua independència per virtut d'un decret d'En Carles II, el 9 de febrer de 1691.

Medi Social

La ramaderia i l'agricultura són hui en dia els principals pilars del desenvolupament socio-econòmic de Castellfort. També està agafant força el turisme rural.

Recorregut urbà

Podem começar el nostre recorregut per la plaça de l'Ajuntament, on trobarem diversos edificis d'interés com ara la Casa Consistorial, l'Església i la Confraria. Igualment, veurem els Porxos i l'anomenada Finestra del Mirador, des de la qual es pot contemplar una impressionant orografia. Podem continuar la nostra visita pels carrers del municipi, on es troben la Casa del Marqués i altres edificacions interessants.

Paisatge

Castellfort està delimitat per les rambles de La Cana i Sellumbres. Diversos contraforts muntanyosos travessen el terme amb grans desnivells. El punt més alt és el Tossal de Folch, amb 1.301 m. Castellfort ofereix al visitant l'atractiva imatge de la seua fisonomia. La població està situada sobre un altiplà en forma de tascó entre dos barrancs profunds, la rambla Sellumbres i el riu Engrau. Els seus carrers i places, tot i que la modernització ha deixat les seues empremptes, conserven encara un interessant punt visual que destaca, especialment, a la plaça de l'Ajuntament, amb l'obertura a un preciós paisatge que provoca autèntic vèrtig.

Superfície: 66,48 km2

Romiatges: Sant Pere, Santa Llúcia i La Font.