Bejís

Bejís

Bejís

Bejís

Pintures rupestres amb 7.000 anys d'antiguitat, restes iberes i romanes. Posterior influència musulmana fins el 1228, quan la va conquerir En Pedro Fernández d'Azagra, senyor d'Albarrasí. En 1245 En Jaume I donà Bexix (Begís) a l'Ordre de Calatrava i va atorgar Carta Pobla en 1268 a 110 pobladors de la Comenda d'Alcanyís. Estos fets van afavorir la creació d'un nucli de major importància amb representació en les Corts Valencianes.

Medi Social

La principal activitat es centra en la planta d'envasatge  Agua de Bejís, la qual, juntament amb els serveis (dos hostals, càmping i una residència d'estiu per a la tercera edat) i la construcció, donen feina a la població.

Recorregut urbà

A l'entrant de la població hi ha el museu etnològic.  Al casc històric s'acedeix per El Portal (antiga porta) ; al costat del qual es troba l'Ermita de Loreto. Al carrer Caballeros es troba l'atri de l'església parroquial, amb portada del segle XVI, i el sobri campanar del segle XIV. Per la plaça del Mesón s'accedeix al Castell, amb les seues ruïnes i la seua magnífica vista. A l'eixida del poble amb direcció a la font de Los Cloticos trobem l'aqüeducte romà.

Paisatge

L'accidentat relleu amb altituds que van des dels 1.475 m. de penya Juliana als 600 m. de la masia de Las Ventas, fa que que puguem parlar de dos tipus de clima: el pròxim a la vall, més càlid; i el de les muntanyes, de tipus mediterrani continental. Això afavoreix una vegetació variada apreciable als diferents paisatges.