# # # # # #

Ermitori del Salvador


Onda

Ermitori del Salvador

Aproximadament a 5 km d'Onda en direcció a Montanejos trobem l'ermitori del Salvador.
L'ermitori del Salvador, patró d'Onda, data del segle XVIII, i hi ha una hostatgeria i una zona d'esplai. El conjunt d'edificis és de tipus popular i de volums senzills. Està format per capella, hostatgeria i porxos.
La planta de l'ermitori és de creu llatina amb dues xicotetes naus laterals que conformen dues capelletes, un arc de mig punt i una volta de canó; té un xicotet púlpit sobre la nau central i cor alt en el qual trobem un harmònium.
Les capelles laterals tenen imatges donades per gents del poble o per altres poblacions. A l'altar major es venera la imatge del Salvador i, al costat d'aquest, a cada costat, hi ha dues xicotetes escultures, de la Verge de l'Esperança i de Sant Roc, tots dos també patrons d'Onda.
Se celebren dues festes anuals a l'esplanada de l'església i als porxos situats a la dreta: la dels devots de Fanzara (poble situat a 12 km.), celebrada des de temps immemorials pels seus veïns, el primer divendres d'abril, i es considerada pels onders i les onderes com un dret per prescripció; i la del Salvador d'Onda, el 5 i el 6 d'agost, que congrega a una gran multitud de gent. Pel que fa a la festa dels Devots de Fanzara, conta una llegenda que, una vegada apareguda la imatge del Salvador en la muntanya del mateix nom, van disputar-se-la els veïns de tots dos pobles, que van arribar a l'acord que, si aquella nit es girava cap a Onda, seria d'ells i, si ho feia cap a Fanzara, llavors la seua custòdia seria per als altres. Mentre els devots de Fanzara resaven tota la nit, conten que gents d'Onda la van girar cap al seu poble, però Déu, que coneixia la devoció dels de Fanzara, se la va concedir un dia a l'any per a les seues celebracions religioses.
La hostatgeria del segle XVIII, si bé durant molt de temps va donar asil i aliment al viatger, hui dia no està en funcionament.
A la part posterior de l'ermitori, el visitant podrà gaudir també d'una zona recreativa infantil, paellers i taules per a passar un agradable dia en el camp.
A l'altre costat de la carretera es troba el paratge natural del Salvador, una agradable pineda dotada també de zona pícnic amb paellers i pàrquing, que també s'inclou com un de les rutes de xicotet recorregut, concretament el PR-CV 361, que componen el fullet de rutes i senderes d'aquesta localitat.