Villamalur

Villamalur forma part del partit judicial de Nules i dista 40 km. de la capital de la província. Està situada a 644 metres sobre el nivell del mar. Villamalur és un municipi d'origen musulmà. El seu nucli urbà s'ubica en un pintoresc emplaçament sobre una  muntanya elevada sobre camps i barrancs, en el sector noroccidental del Parc Natural de la  Serra d'Espadà, envoltat d'un paisatge extraordinari en el que destaca la frondositat dels boscs. Villamalur té un terme municipal molt accidentat pel que fa al seu relleu, l'extensa xarxa de pinedes configura una estampa paisatgística i cultural que sorprén el visitant. La seua altura mitjana és de 700 metres. Els origens exactes de la població són desconeguts, tot i que la seua fundació s'atribueix a l'existència d'una suposada alqueria musulmana, fet avalat pel Castell, elevat a prop de la localitat, de fàbrica islàmica. El seu nom actual, que ja apareix documentat l'any 1489, segons alguns autors podria haver substituït a la hui en dia ignorada denominació musulmana.

Medi Social

Economia basada essencialment en l'activitat agrícola. Destaca el conreu del cirerer amb varietats molt selectes i d'especial qualitat, molt conegudes als mercats. També es conreen ametllers i oliveres.

Recorregut urbà

La fundació del municipi pels àrabs i la permanència dels moriscs al llarg dels segles han originat que el casc urbà de Villamalur conserve un claríssim aspecte musulmà: carrers estrets, concèntrics, es succeeixen entre les parets de les cases.

Paisatge

El seu relleu muntanyós i accidentat, els seus rellevants valors ambientals i culturals han motivat la seua declaració com a municipi integrant del Parc Natural de la Serra d'Espadà, envoltat de frondoses pinedes que produeixen un selecte pinetell, juntament amb les garroferes i alzines. Les meravelloses vistes panoràmiques d'este emplaáment són difícils de superar. Entre les seues muntanyes destaca El Monte Alto del Pinar, amb una altura de 1.047 metres, sobre la cúspide d'una prolongada dorsal cimera. Pujar la muntanya val la pena, ja que des del cim la vista paisatgística és digna de contemplar i s'hi visualitzen moltes poblacions, algunes d'elles a molta distància. La superfície de 19,5 km. que té el terme municipal, per les seues condicions orogràfiques i climàtiques, compta amb grans extensions de bosc amb un total de 1.650 hectàrees, de les quals es destinen al conreu tan sols 300 hectàrees. Els bells paisatges i les agradables temperatures de l'època estival, fan que la població augmente considerablement i arribe fins els 500 habitants, ja que els estius són exquisits.