Villahermosa del Río

Villahermosa del Río

Villahermosa va pertànyer a Zeit Abu Zeit, qui va atorgar Carta de poblament l'any 1234 a un grup de cristians. Desprès va pertànyer al Cabdalat d'Arenós. En Joan II d'Aragó la va convertir  en cap del Ducat de Villahermosa, després de que En Joan de Villahermosa i els seus descendents protagonitzaren diverses rebel·lions tot al llarg del sgle XV. En la Guerra de Successió de 1707 va ser derrocats el castell i el poble. Durant les Guerres Carlistes del segle XIX va ser caserna general carlista i va albergar probablement la primera imprempta de Castelló.

Medi Social

Ramaderia - Agricultura - Construcció - Cistelleria de vímet - Treballs en cuir - Cosmètica natural i artesanal.

Recorregut urbà

Està situada a la vessant de la mola, obrint els seus carrers blancs costeruts i tranquils. Cal visitar la Plaça de l'Església, la plaça de José Antonio (Ajuntament), l'Arc del Capellà, fins arribar al riu Carbo.

Paisatge

Es troba al peu de la vessant noroest del pic del Penyagolosa (és la població més propera). És un punt de partida de nombrosos camins, sendes i pistes que aprofiten les bretxes per adintrar-se en les serralades, configurant una perfecta xarxa que facilita els accessos a qualsevol dels masos i a tots els meravellosos racons del terme.
 Altitud: 730 metres.