Sierra Engarcerán

Sierra Engarcerán

Sierra Engarcerán

Els musulmans van emplaçar un castell a la part que domina la població i a l'empara d'aquell castell es van construir algunes vivendes. Al segle XIII, la població va ser conquerida pels cristians, durant una de les contínues incursions del rei En Jaume I, El Conqueridor, qui va cedir el su domini al baró de La Pobla Tornesa, qui va edificar un palau al pla, el qual hui és ocupat per la població. A més, hi ha les poques vivendes a les quals se'ls van conferir beneficis en repetides ocasions. Es tracta del lloc on va nàixer En Felip Beltrán, bisbe de Salamanca. D'altra banda, Maria Ivars, l'àvia de Sant Lluís Beltrán, va fundar el nucli de població d'Els Ibarsos.

Medi Social

Principalment, els recursos del poble són l'agricultura, sobretot l'ametlla, i la ramaderia, de la qual destaquen la llanera i la porcina.

Recorregut urbà

En una passejada pel municipi podríem destacar: l'església (s. XVI), el Fort o Palau dels Casalduch, i la Casa del bisbe Felip Beltrán (amb ceràmica del s. XVIII). Una vegada als encontorns del poble, trobem entre altres monuments, l'ermita de Sant Miquel, la Cova Santa, el Roure Valencià i el poblat iber d'Els Castellas.

Paisatge

Sierra Engarcerán constitueix un veritable mirador de La Plana, des d'on podem albirar la major part de les poblacions de la comarca i, en dies clars, fins i tot les Illes Columbretes. El terreny és molt muntanyòs i el clima és temperat i saludable, ja que la població està envoltada de muntanyes elevades que la resguarden del vent del nord. El nucli de població està situat a 748 metres sobre el nivell del mar.