Portell de Morella

Suposadament d'origen àrab. Amb l'arribada de les tropes cristianes de la Corona d'Aragó s'hi van introduir colons de la zona de Lleida, així com membres de l'Orde del Temple, la qual va construir la torre que hui dia es pot admirar com a campanar de l'església. Ha quedat també com a mostra de l'activitat guerrera de l'època un tram de la muralla.

Medi Social

L'activitat principal del municipi és la tèxtil amb quatre fàbriques que donen ocupació a bona part de la població. També és important la ramaderia, amb diverses granges de porcs i de conills. Altres activitats són l'agricultura, els serveis, les obres i la venda ambulant.

Recorregut urbà

Visitar primerament la plaça Major, amb l'Ajuntament, el porxe i els voltants. Pujar després a la plaça de l'Església, on es pot veure el temple empedrat i la torre de l'antic castell. Adjacent a l'església hi ha la plaça del Castell, coneguda com El Corro i emprada com a plaça de bous algunes vegades. Per acabar, baixem a l'ermita dedicada a la patrona, la Mare de Déu de l'Esperança.

Paisatge

El paisatge és muntanyòs. A penes hi ha zones planes. Més aviat s'alternen les muntanyes amb els barrancs, els quals són relativament abruptes. El clima és de contrasts: hiverns molt freds i estius càlids, amb primaveres i tardors molt curtes. Altitud màxima de 1.320 metres (port de Las Cabrillas) i 860 de mínima a la rambla Celumbres i riu La Cuba.