Las ruïnes que hi ha al costat de l'actual Vilavella corresponen a l'antic castell musulmà de Nules, el qual es va rendir a En Jaume I el 1238. Va ser cap d'una baronia que comprenia, a més de l'actual Vilavella, diverses alqueries entre les que destaquen Mezquita, Moncofa, Mascarell, Benicató, etc. El castell va ser donat el 1251 per En Jaume I a En Guillem de Montcada. Extinguits els Montcada, el 1314 va passar el feu a En Gilabert de Centelles. Al principi del s. XIV es va fundar la població de l'actual Nules, i La Vilavella va romandre un nucli totalment morisc, fins l'expulsió musulmana el 1609. Dos anys després es va repoblar amb 29 famílies. Cal destacar l'existència d'una font d'aigües termals medicinals: La Font Calda, coneguda des del segle XVIII per les propietats curatives de les seues aigües. Durant el segle XIX, en construir-se els balnearis, va creixer la fama de La Vilavella. De l'època romana es coneix un santuari hispanoromà emplaçat al cim de la muntanya de Santa Bàrbara.
Visita a la font Calda, església parroquial, ermita de Sant Sebastià, ruïnes del castell, safareig públic i barri antic.
Medi Social
La principal activitat econòmica és la recollida i la manipulació de citrics, seguida de la indústria taulellera dels pobles dels encontorns, on treballen un bon nombre de veïns de La Vilavella.Recorregut urbà
Visita a la font Calda, església parroquial, ermita de Sant Sebastià, ruïnes del castell, safareig públic i barri antic.