Playa

Parc Natural Serra Calderona


La Serra Calderona és un espai natural declarat també zona ZEPA (Zona d'Especial Protecció d'Aus).

El parc natural de la serra Calderona, la declaració del qual va efectuar-se l'any 2002 mitjançant decret de la Generalitat Valenciana, inclou fins a 14 municipis, entre els quals s'inclouen part dels municipis castellonencs d'Altura i de Sogorb, i els valencians d'Albalat dels Tarongers, d'Algímia d'Alfara, d'Estivella, de Gàtova, de Gilet, de Marines, de Nàquera, d'Olocau, de Sagunt, de Segart, de Serra i de Torres-Torres.

És un extens àmbit de 18.019 hectàrees, de singular importància per la biodiversitat i les formacions geològiques, que conformen un paisatge de gran bellesa.

La proximitat a la mar i la disposició meridiana de la serra permeten que els vents de llevant aporten humitat en forma de boires i gebres. L'aigua brolla en nombroses fonts.

Els sòls són de gran valor per l'equilibri en relació al clima, la vegetació i el substrat geològic. Cadascun acull comunitats vegetals diferenciades, però sempre de gran interés botànic.

La serra acull el que, sense cap tipus de dubte, són els reductes més meridionals de sureda (Quercus suber) del litoral mediterrani espanyol, molt peculiars per desenvolupar-se en condicions de sequedat intensa, i molt escassos i singulars, en l'àmbit valencià, ja que es troben majoritàriament en l'àrea d'especial protecció del Parc Natural. No obstant això, l'arbre dominant és el pi blanc en boscos relativament joves, ja que l'agricultura i el carboneig hi van fer desaparéixer les carrasques.

Algunes espècies d'especial rellevància han motivat la declaració de diverses microreserves de flora, per a protegir endemismes com ara la Centaurea saguntina i el clavell de pastor. Aquestes microreserves són: el puntal de la Bella en el terme municipal d'Estivella; el barranc del Saragatillo, en el terme municipal de Serra; la muntanya del Cavall (o Cavall Pelut), en el terme municipal d'Albalat dels Tarongers; el monte Picayo en el terme municipal de Sagunt; les penyes Altes i el puntal de Navarrete, en el terme municipal d'Altura.

La fauna és extremadament diversa. Entre els diferents rèptils que poden trobar-s'hi, cal destacar el llangardaix ocel·lat o fardatxo, i serps, com ara la colobra bastarda o serp verda, la colobra viperina o serp pudenta, l'escurçó ibèric... Els ratpenats són el grup de mamífers millor representat a la Comunitat Valenciana. Resulta especialment significatiu que la gran majoria es troben dins de terme municipal de Serra. Una de les espècies que requereix una major atenció és el ratpenat de peus grossos, catalogada com en perill d'extinció.

També destaquen els valors patrimonials que la serra Calderona presenta, com ara nombrosos jaciments arqueològics, castells, masies tradicionals i els monestirs més coneguts. Així, hi ha restes notables en la serra corresponents a la major part de civilitzacions que van habitar les nostres terres des del paleolític, passant per l'edat de bronze, la cultura ibèrica, la romana, l'àrab i la medieval.

La serra Calderona és una espai natural declarat també com a zona ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus). Entre els rapinyaires, hi destaquen les espècies d'àguila marcenca, d'àguila cuabarrada, de xoriguer comú, de ratonera comuna, de mussol reial, de mussol comú, de gamarús, etc.

Microreserves vegetals

Data de declaració:

Barranc del Saragatillo
04/05/1999
Serra

El Picayo
04/05/1999
Sagunt

Puntal de l'Abella
04/05/1999
Estivella

Puntal de Navarrete
06/11/2000
Altura

Muntanya del Cavall
22/10/2002
Albalat dels Tarongers

Penyes Altes
24/10/2003
Serra

Castell de Serra
17/07/2006
Serra

Tancat de Portaceli
17/07/2006
Serra


Localització

Situat entre les provincies de Castelló i València, separa les conques dels rius Palància i Túria.