# # # # # # # #

Paratge Natural Municipal La Dehesa


Soneja

Paratge Natural Municipal La Dehesa

El Paratge Natural Municipal de la Devesa es troba a l'extrem oriental del terme municipal de Soneja, a la província de Castelló. Amb 681,398 ha, va ser declarat el 5 de Novembre de 2002 per ordre de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, a causa del gran valor ecològic, paisatgístic i etnològic que presenta.

A causa de la presència de nombroses espècies botàniques rares, endèmiques o en perill d'extinció, el 6 de Novembre del 2000 parteix del paratge es va declarar Microrreserva de Flora, que inclou les espècies Crassula campestris, Chaetonychia cymosa, Lavandula pedunculata, Quercus suber i Teucrium angustissimum.

Assentada sobre arenes silícies i argiles del Triàsic, es troba la Llacuna de la Devesa, llacuna temporal única d'aquestes característiques a tot el territori valencià, en l'interior creix el Polygonum amphibium, planta aquàtica endèmica, i en els seus marges, joncs i bogues.

Als voltants de la Bassa i, depenent del caràcter silici o clacáreo del substrat, troben diferents formacions: sureda, pinedes (blanc, roig i pinyoner), arboç, estepars juntament amb matolls i plantes aromàtiques del bosc mediterrani.

El recorregut ecodidáctico que discorre pel Paratge ens mostra la resta dels encants del lloc: l'antiga pedrera de pedres de molí o "ruejos", en la qual encara avui trobem vestigis de la creació d'aquestes pedres, restes d'antics corrals, que oferien refugi als animals durant el pasturatge; els penyals, zona rocosa que ofereix una magnífica vista des de la Calderona fins Espadà; i l'Arenal, antiga bassa completament dessecada i colmatada amb fina sorra blanca, producte de l'erosió de les roques limítrofs.

Pel que fa a la fauna, convé destacar la presència d'espècies incloses en el Catàleg d'Espècies Protegides i d'Interès Especial, com el fardatxo, l'eriçó comú, el tòtil, el gripau d'esperons, l'àguila cuabarrada, etc. Encara que, la presència més singular és la del porc senglar, ja que estableix els seus "rebolcadors" en els marges de la llacuna.

El PNM de la Devesa compta amb un Centre d'Interpretació, situat a la sortida de Soneja, en el punt quilomètric 1 de la carretera CV 230 i des del qual s'inicia el camí de petit recorregut PR-CV 320, que comunica directament amb el paratge. Al Centre es pot obtenir informació tant del paratge com del Parc Natural de la Serra d'Espadà.

Més informació a:

www.agroambient.gva.es