#

Paratge de la font Més Amunt


Les Useres

El paratge de la font Més Amunt, lloc proper al poble, constitueix un dels elements de major valor històric present en la memòria col·lectiva del poble.

És un paratge molt freqüentat pels veïns i pels turistes, ja que posseeix aigua abundant tot l'any i disposa d'una àrea recreativa i d’un berenador amb paelles i aparcament. A més, l'any 2008 l'Ajuntament va dur a terme unes importants obres d'adequació i de millora del paratge, amb la inclusió de taules, papereres, aparca-bicis, tanca i senyalització turística.

El lloc està molt prop del municipi, comunicat pel magnífic passeig de la font de Més Amunt, rehabilitat a principis de l'any 2009. Des d'aquest recorregut poden contemplar-se les panoràmiques espectaculars i típiques del poble que bordegen les hortes que acompanyen tot el passeig.

La font proveeix d'aigua a la localitat i disposa de nou canelles que donen aigua abundant durant tot l'any. Es tracta d'una deu que emana aigua des d'antigament, rega les hortes properes al poble i, en el passat, també movia els nombrosos molins durant el recorregut.

L'any 1780 va construir-se un ramal per proveir d'aigua el poble i es va crear la font de Baix al nucli urbà, a la qual pot llegir-se una placa que n’indica l'any de la inauguració.

Molt prop de la font, al costat del pont de la carretera, emana, en èpoques de grans pluges, la font Jordana, que aporta un bell torrent d'aigua al paisatge.