Sueras / Suera

Quatre nuclis de població musulmana o aljamas semblen estar relacionats amb els origens de l'actual Sueras. Hi ha vestigis en els poblats de Benalises i Suera Alta, que amb la conquesta cristiana es troben en un sol nucli, l''actual Suera Baixa.  La toponímia del municipi es fa coincidir amb el mot àrab Sukhayra, amb consonància amb el seu emplaçament defensiu dalt un turó i a l'abric d'una muntanya.

Medi Social

La seua condició de municipi limítrof amb La Plana ha fet que la seua gent es desplace diàriament a treballar en la indústria ceràmica d'Onda, Villareal i L'Alcora, principalment. L'agricultura resulta ser una activitat a temps parcial i més bé com una simple distracció i per proveïr les llars de productes.

Recorregut urbà

Podem fer una passejada pels carrers de Sueras, on trobarem llocs destacats com ara la Plaça de l'Església, el Carrer del Retor, el Carrer del Raval, Pilota, Major i Nou. Al casc urbà,  a la Plaça Major, es troba la Font i la Casa Abadia. A la Plaça Font Seca hi ha el Centre Cultural i Recreatiu.

Paisatge

El marc ecològic en el que es troba Suera el creen els espectaculars paratges naturales dels contraforts de la Serra d'Espadà. El relleu és força accidentat, i hi destaquen muntanyes com per exemple La Serra, La Talaia, El Tosal o El Casalet. Té un clima temperat.