Festival Internacional de Música Antiga i Barroca Peníscola / Peñíscola


El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola torna un any més al Castell del Papa Luna
Aquest festival, epicentre europeu d'aquest tipus de música, tindrà lloc de l'1 al 12 d'agost el 2019

El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola naix el 1996 amb la intenció institucional de la Generalitat Valenciana de reivindicar espais històrics com a seu d'activitats culturals donant a conèixer llocs emblemàtics, com és el cas del castell templer del Papa Luna, Benet XIII, dins d'una oferta estiuenca de primer nivell. El Festival promou la programació de repertoris no habituals a les sales de concerts així com noves obres recuperades a través de la investigació musicològica del nostre patrimoni musical i la creació de grups musicals especialitzats, molt escassos en l'època en què el Festival va començar el seu camí.

El festival comença cada any amb un espectacle piromusical a la platja nord de Peníscola, en el qual es combinen focs artificials terrestres i aquàtics amb jocs d'il·luminació del Castell del Papa Luna, tot això sonoritzat amb música barroca, al llarg de més de 2 km, dels vuit que té l'esmentada platja. Aquest és un espectacle multitudinari que acull fonamentalment a públic que està de vacances i procedent de localitats properes. Per a enguany s'ha estimat una presència de més de 100.000 persones en aquest esdeveniment.

L'escenari principal és el castell del Papa Lluna, i més concretament el seu Pati d'Armes si bé les actuacions es traslladen al Saló gòtic quan les condicions meteorològiques així ho aconsellen. També es compta amb l'Església de Santa Maria per a aquells concerts que pel seu especial programa (música religiosa) així ho requereixen. Aquests monuments estan situats dins del recinte emmurallat de l'antiga població i són un referent turístic i cultural de la zona.

Excepcionalment programem concerts al Palau de Congressos de Peníscola, quan l'horari i el públic potencial al qual va dirigit així ho aconselle. El Festival es realitza cada any al llarg de la primera quinzena del mes d'agost.

A la XXIV edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, organitzat per l'Institut Valencià de Cultura, la Diputació de Castelló, i l'Ajuntament de Peníscola, hem volgut prestar especial atenció a la música vocal en totes les seues expressions considerant la veu humana com a element nuclear en la història de la música.

Importants veus solistes, com Marina Rodríguez-Cusi, Èlia Casanova, Maria Jonàs, Adriana Mayer, Jorge I. García Ortega, Pilar Moral o Carmina Sánchez, al costat de grups vocals de cambra, com els valencians Amystis o els prestigiosos Nordic Voices, destaquen en una programació que ofereix una important presència de la música vocal en totes les seues facetes.

Comptarem també amb una àmplia representació de grups valencians i grups i solistes de referència a nivell estatal i internacional, com Vivaldi Ensemble, Iagoba Fanlo, Música Trobada, la Dispersione, Capella de Ministrers, Música Ficta, els francesos Gli Incogniti i Jordi Savall, que es presenta en aquesta ocasió al costat de Hesperion XXI i el grup mexicà Tembemde Ensamble Continuo.

A més, aquest any rebrem la visita de directors i programadors de prestigiosos festivals internacionals, que assistiran als concerts entre el 4 i 9 d'agost, amb la finalitat d'oferir les propostes dels nostres grups a altres escenaris. Comptarem amb la presència de Moisés Santiesteban, coordinador de la Cátedra de Música Sacra del Centro Cultural Padre Félix Varela de la Habana (Cuba); José Vargas, coordinador de l'International Latino Cultural Center of Chicago; Maciej Kopinski, de Actus Humanus Festival de Gdansk (Polònia) i Eva Nunes de l'European Festivals Association.

A més i seguint amb la línia iniciada en l'edició del passat any, presentarem dos espectacles dirigits al públic familiar, amb l'objectiu d'anar formant a nous públics que garantisquen el futur del festival i apropen aquest repertori als més joves.

Un any més Peníscola presenta en les seues nits d'agost la millor música antiga i barroca a l'escenari privilegiat del Castell del Papa Lluna. Esperem que gaudisquen dels concerts i de les músiques històriques que conflueixen en la configuració de la nostra cultura.


Pot consultar-se el programa del festival a: Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola