#

Festes de la Mare de Déu de la Balma


Cada 8 de setembre, centenars de fidels viatgen fins a aquest santuari tan especial per viure els actes que commemoren l'aparició, en el segle XIII, de la Mare de Déu de la Balma. 

Un pastor manc de Sorita va quedar enlluernat a la cova per una estranya llum que va eixir de la pedra, la qual el va beneir i obrar el miracle de retornar-li el braç. El pastor va traslladar als veïns de Zorita el vot de devoció i protecció i, des de fa vuit segles, veneren a la Mare de Déu de la Balma. Durant la processó nocturna, que té lloc el dia 7 a la nit, els quintos porten la imatge de la Mare de Déu fins a arribar al poble, a les eres, on un pastor li dóna la benvinguda amb una lloa.

En aquest lloc, les danses de "les Llauradores", “les Gitanetes” i “els Negrets” formen la processó que portarà la Mare de Déu fins a l'església del poble. A la porta de l'església, un altre pastor llegirà una lloa abans d'entrar. El dia 8 de setembre, a primera hora, ix la processó cap a la Balma (processó que antigament es feia tota a peu).

A la porta de l'església, un àngel llig una lloa i, seguidament, es forma la processó amb l'ordre següent: encapçalada pel dolçainer i el tabaleter, els segueixen la dansa dels Negrets, la dansa de les Llauradores i, finalment, la dansa de les Gitanetes. A l'arribada a la Creu Coberta, les danses comencen els balls, però apareix el "dimoni de la Balma”, que no vol deixar passar la processó, vestit amb el tradicional vestit del diable del qual pengen serps, colobres i cucs. En aquest moment té lloc la famosa representació de la “Lluita de l'Àngel i el Diable”, que guanyarà finalment l'àngel, de manera que podrà continuar la processó fins a la Balma. Antigament, es formaven quatre danses: la dansa del Pastor, la dansa dels Negrets, la dansa de les Llauradores i la dansa de les Verges. Actualment, se'n conserven totes, excepte la dansa de les Verges.


Més informació