# # # # # # # # # # # #

El Sexenni


Dates Sexenni 2018: 18 a 27 de agost

Era el 14 de febrer de 1673 quan les autoritats civils de la Vila, a petició del poble de morella, van jurar un Vot a la Verge de Vallivana en senyal d'agraïment després de lliurar-se d'una terrible plaga de pesta en 1672. El vot consistia en el compromís de celebrar un solemne Novenari de sis en sis anys en honor de la Verge. Des d'aquest any aquest jurament s'ha complert, interromput solament en temps de guerres, i se seguirà complint el 2018, 2024, 20230, el 2036...

La festa se celebra durant la segona quinzena d'agost, precedit d'un any de preparatius per a elaborar els adorns dels carrers de Morella. Aquest treball d'artesania popular consisteix a confeccionar grans dissenys ornamentales que presideixen el recorregut de les processons sexenales. Durant un any els veïns i veïnes morellans realitzen aquests tapissos a força de finísim paper arrissat. Una vegada instal·lats, Morella es converteix en un museu per la bellesa i delicadesa d'aquests adorns.

La festa arranca amb la Rogativa que parteix de Morella fins al ermitori de Vallivana per a traslladar a la Verge. El retorn és solemne, molt emotiu, com ho és l'entrada a Morella de centenars de romers portant torxes i acompanyant la petita imatge de la patrona de Morella. És l'eix de les festes del Sexenni, l'arribada de la Verge de Vallivana. A partir d'aquest moment transcorre el Novenari, nou dies que organitzen i patrocinen els gremis dels sectors socials i econòmics, aspecte que ha anat evolucionant i adaptant-se a les noves realitats. Els gremis actuals són ara l'Ajuntament i l'Església, la Gent Major, els Masovers, Professions, Indústria i Transports, el Comerç, les Arts i Oficis, la Joventut i les colònies Morellano-Catalana i la de Morellanos Absents

Les danses del Sexenni són úniques, d'origen molt antic i componen altre dels atractius del Sexenni, a més de que desfilen tots els dies del Novenari. Els Torneros, la dansa de la ciutat, està integrada per joves abillats amb una bella indumentària i que ballen una sèrie de passos de díficil realització i de molta originalitat.

 

L'ANUNCI

Un any abans de les festes del Sexenni, Morella celebra L'Anunci, l'anunci d'aquestes festes que es viuen de sis en sis anys. Té lloc el quart diumenge del mes d'agost, el pròxim serà en el 2023 (el 2024 és l'any del 55 Sexenni).

L'Anunci esclata en la ciutat de Morella com la gran cridada que és de les festes sexenales. La població morellana es bolca en aquesta cita que consisteix en la desfilada de nombroses carrosses, dissenyades i adornades amb paper arrissat. Aquesta desfilada conta amb l'element protagonista del confeti. És impossible escapar d'aquesta batalla entusiasta i colorista on es disparen fins a cent tones d'aquests paperets de colors, com va succeir en l'últim Anunci, celebrat en el 2011. Morella es converteix en un mar de paper i de diversió. Amb anterioritat a aquesta impressionant festa, El Pregó recorre els carrers morellans anunciant l'arribada d'un nou Sexenni. 


Més informació

TOURIST INFO MORELLA
Plaza de San Miguel,s/n
12300
Tel: 964 173 032 
Fax: 964 161 071 
[email protected]
www.morellaturistica.com