# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

R25 - Vilafamés


  • Distància (Km): 150.70
  • Desnivell (m): 2646
  • Tipus: Expert


Vídeos


Població

Les primeres proves d'ocupació del territori de Vilafamés se centren en les troballes arqueològiques de la cova de Dalt del tossal de la Font, on s'hi van trobar restes amb una antiguitat de 80.000 anys, atribuïdes als neandertals. També compten amb un jaciment de més d'11.000 anys, de l'època del paleolític, a la cova del Matutano. Molts han sigut els pobles que han passat per aquest lloc, i han confirmat d'aquesta manera la idoneïtat del territori per ser habitat. El nucli urbà pertany a l'època musulmana, període del que es conserva el castell de Vilafamés, que va ser reconquerit per Jaume I, qui va fer diverses reformes. En el segle XIII, la Vila i el Castell van ser lliurats a l'Ordre de Sant Joan de l'Hospital, fins a un segle després, que van passar a formar part de l'Ordre de Santa Maria de Montesa. En el segle XIX, després de la mort de Ferran VII, Vilafamés va ser escenari d'enfrontaments civils i, fins i tot, va ser assaltada per les tropes carlistes. A dia d'avui és un dels pobles de Castelló amb més encant i que millors vistes ofereix des del cim de la muntanya.
Passejant-hi pels carrers podràs visitar l'església de l'Assumpció, construïda en el segle XVI, que compta amb un retaule major del segle XVII a l'interior. Construïda fa un parell de segles trobem, entre els carrerons de la part més antiga de Vilafamés, l'església de la Sang. L'ermita de Sant Miquel, situada en el vessant de la muntanya Mollet, és l'epicentre de la romeria que se celebra el quart dia de quaresma.

A més de l'increïble patrimoni i de l'encant dels carrers, podràs degustar la gastronomia més tradicional, com ara l'olla, el tombet o els típics dolços ametllats. Al restaurant La Vinya (Carrer la Font, 17) podràs provar tots aquests plats típics, a més de les seues especialitats, com ara les croquetes o les carxofes. En ple centre de Vilafamés també pots degustar els plats casolans de Calauela (Plaça de la Font, 3).
Per allotjar-te a Vilafamés t'aconsellem Hotel Rullo (La Font, 2), un establiment rural en ple casc antic amb vistes de tot el poble. Al mateix carrer, i per un preu molt similar, pots reservar a L'Antic Portal (La Font, 6), un hotel rural amb decoració rústica. Per un preu més elevat podràs gaudir d'una estada al Jardín Vertical (Nou, 25), un hotel rural del segle XVIII.


Punts d'interès de la població

- Cova de Dalt del tossal de la Font: troballa arqueològica amb restes de fa 80.000 anys, atribuïts als neandertals.
- Cova del Matutano: jaciment de l'època paleolítica amb més de 11.000 anys.
- Castell de Vilafamés: d'època musulmana, situat a la part alta de la Vila.
- Església de l'Assumpció: del segle XVI. A l'interior trobem un retaule major del XVII.
- Església de la Sang: amagada entre els carrerons de la part antiga de Vilafamés. Data del segle XIII.
- Ermita de Sant Miquel: del segle XVII. Serveix de seu per a la romeria que se celebra el quart dia de quaresma.


Ruta

La ruta que et presentem a Vilafamés et portarà entre el parc natural serra d'Irta i el parc natural del Penyagolosa, que sense endinsar-te'n en cap, et farà passar per diversos ports de fins a 2a categoria. A 7 quilòmetres escassos de l'eixida de Vilafamés comences a pujar el port per una carretera suau que serà més dura a mesura que t'acostes al cim. A 793 m d'altura hauràs coronat el port de la Bandereta. Un altra xicoteta pujada t'espera en arribar a la serra d'en Galceran, però que podràs superar sense gaire dificultat. Des d'aquí fins a Benlloch tens 10 quilòmetres de baixada en els quals podràs recuperar-te gradualment i gaudir del paisatge de la Plana Alta. La CV10 et portarà fins al port de la Serratella, un port de 2a categoria que et prepararà per als quilòmetres següents, que es presenten més durs. El tram de baixada del port et deixarà a Albocàsser, on el terreny ja és pla i comença a presentar una lleu pujada, fins a arribar a Benassal per la CV15. Reuneix forces en aquest tram per enfrontar-te al port de Culla, on arribarà a una altitud màxima de la ruta de 1.060 m. La baixada del port per la CV165 el conduirà pels pobles de Torre d'en Besora, Atzeneta y les Useres. Els últims 13 quilòmetres de ruta es presenten per carretera amb poques complicacions i pràcticament plana. Gaudeix de la volta a Vilafamés i celebra els 150,4 quilòmetres que has superat.


Punts d'interès de la ruta

- Port de la Bandereta - Els Rosildos (Km 28,8): trobem aquest port entre el poble i la serra d'en Galceran, breu però intens i amb pendents durs. A mesura que puges, aniràs agafant altura a una velocitat molt ràpida, i podràs gaudir-hi d'unes vistes increïbles. La duresa del port es veu recompensada una vegada arribes al cim i pots gaudir de la panoràmica.
- Església parroquial de l'Assumpció - Benlloch (Km 41,9): aquesta església està situada en ple centre urbà, amb 25 metres d'altura i a la qual cal accedir-hi per 150 escalons. Construïda en el segle XVII amb un estil renaixentista i algunes solucions gòtiques a la volta. El campanar té una de les campanes més antigues de la Comunitat Valenciana.
- Port de la Serratella (Km 65): ens trobem amb un port amb poca dificultat, bonic i amb unes vistes increïbles que podràs gaudir-ne al llarg de 15 quilòmetres. La carretera et conduirà per la naturalesa de l'interior de Castelló, on podràs gaudir del silenci i la pau que s'hi respira. No és una carretera freqüentada per cotxes, i per això el tràfic no serà un problema.
- Benassal (Km 89,7): xicotet municipi amb poc més de 1.000 habitants, on destaquen com a punts turístics l'església de l'Assumpció, del segle XVIII i que conserva una portalada barroca; el casc urbà, on poden trobar-se restes dels pobles que s'hi van allotjar; i la torre de la presó, que s'utilitzava com a defensa i presó, i formava part de la muralla.
- Atzeneta del Maestrat (Km 125,7): Atzeneta és un xicotet poble situat en la comarca de l'Alcalatén que compta amb poc més de 1.300 habitants i que conserva un patrimoni medieval i renaixentista important. Cal destacar la torre de la Presó, actual "Centre d'Interpretació de la Història d'Atzeneta del Maestrat".
- Les Useres (Km 134,6): municipi de la comarca de l'Alcalatén situat entre barrancs i muntanyes. Encara que compta amb menys de 1.000 habitants, poden visitar-se quatre ermites i una església parroquial del segle XVIII situada sobre les restes del castell.


Gastronomia

- Restaurant la Vinya (Carrer la Font, 17): menjar tradicional i casolà. L'especialitat són croquetes i carxofes.
- Calauela (Plaça de la Font, 3): Tradicional restaurant de poble on ports tastar els plats típics.


Allotjament

- Hotel Rullo (La Font, 2): un establiment rural en ple casc antic amb vistes de tot el poble.
- L'Antic Portal (La Font, 6): hotel rural amb decoració rústica a un preu assequible.
- El Jardín Vertical (Nou, 25): un hotel rural del segle XVIII.

Descàrregues