#

Museu de la Mar


Castelló de la Plana

El Museu de la Mar conta amb una col•lecció permanent formada per 274 peces i més de 70 fotografies, gràcies al treball de restauració i manteniment realitzat per l'Associació Cultural “Mar i Vent”. Totes elles han estat donades per particulars, i són fidels reflexos de l'activitat pesquera en el Port de Castelló i les Illes Columbretes.

Amb el Museu de la Mar es pretén contribuir a la conservació de les arrels i el patrimoni del mar i la pesca a Castelló. La col•lecció permanent ha estat recentment ampliada amb més de 40 peces, amb les quals queda reflectida la imaginació i intel•ligència dels pescadors per a poder subsistir en l'apassionant i perillós món de la pesca. Amb aquest Museu de la Mar es contribueix a la difusió i conservació de les nostres arrels i es posa en valor l'important paper de la pesca en el patrimoni etnològic de Castelló.

El Museu conta amb diferents apartats: el primer d'ells referit a la Construcció Naval, en el qual es poden trobar maquetes d'embarcacions, plànols de vaixells, un banc de treball de calafate, un plànol d'un “llaud” de finals del segle XIX, a més d'una exposició fotogràfica de la construcció del “llaud” (2008) baix l'adreça del mestre calafate Don Isidoro Mir Olivares. El segon apartat és el referit als aperos de pesca, en el qual es poden trobar elements mecànics, fanals, diferents models d'arts de pesca, motles, hams, fils i palangres.

Pel que fa als equips que es poden trobar en el Museu, destaquen aquells referits a la Comunicació, a la detecció del peix, al salvament, a la situació, a la navegació i a la seguretat.

El Museu alberga algunes peces que, per la seua rellevància, és necessari destacar, com son: Una embarcació de fusta de 1930, utilitzada en la pesca a vela en la platja de Torrenostra, el primer motor Semidiesel construït en els tallers Nasio del Grau de Castelló, en 1962, un “Estorí” de 1891, utilitzat per al transport de xarxes. Penjat en el sostre es pot apreciar l'art de l'arrossegament, de 1902, l'art del cèrcol, el gánguil (pesca de l'àguila) i l'ancora de capa. Una altra de les peces destacades en un Bossell Real, de finals del segle XVIII, utilitzat per a traure les barques de la platja, un aparell (dos bossells muntats) de finals del segle XVIII, un palangre de 1923, un cabàs de palangre de 1891, un motle de fusta per a la construcció del protector de globus de cristall en la pesca de cèrcol i una Hèlix de vaixell de cèrcol.

Les maquetes amb les quals conta el Museu són unisca d'arrossegament o Bou, un Cèrcol o Fanal i una d'Arts menors (després de mallo, palangre....) En l'apartat de peces d'exterior es poden trobar utensilis per a la pesca, una cisterna d'aigua i altres aperos. A més, el Museu conta amb bibliografia del segle passat. 


Dades


Horari

De dimarts a dissabte: de 10 a 14 i de 16 a 20 h.
Diumenges i festius: de 10 a 14 h.
Dilluns tancat.