Nules

Nules

Nules

Nules

Nules

Nules

Nules

Nules

Nules

Malgrat que dins del terme de l'antic castell de Nules trobem vestigis de civilitzacions anteriores (a Tossal, Benicató, Alcúdia, Torre Motxa i Santa Bàrbara), fins l'any 1178 no hi ha documentació del topònim d'esta població de La Plana "Nullis cum suis terminis".

El 1238 els àrabs del castell de Nules es van rendir a En Jaume I, qui posteriorment va autoritzar la fundació de les poblacions de Nules i Moncofa. El 1273, En Jaume I va concedir privilegi per portar fins al terme l'aigua del riu Millars, dret que va possibilitar la transformació d'àmplies zones del terme en horta  i, com a conseqüència, l'establiment d'un important grup de pobladors.

A causa de la gran influència d'En Gilabert de Centelles i Montcada, qui es considera fundador de Nules, a la cort d'En Pere el Cerimoniós, el senyor de Nules va aconseguir del monarca la confirmació del dret d'aigües i celebració del mercat, així com el privilegi de tindre un desembarcador a la platja de Nules i la celebració d'una fira anual de quinze dies.

El 1375, amb ocasió de la guerra contra Pere el Cruel de Castella i el gran perill en que es vae estar tota la comarca de La Plana, invadida pels castellans, En Pere el Cerimoniós va autoritzar la fortificació de la vila de Nules.

A mitjan segle XVI, el consell de la vila de Nules, juntament amb els de Moncofa, La Vilavella i Mascarell, poblacions que formaven la baronia de Nules, va presentar plet contra els comtes d'Oliva i senyors de Nules, amb la finalitat de passar a la jurisdicció reial; la qual cosa es va aconseguir el 1582. Aleshores Nules es va convertir en vila reial i van ser nomenats  un batlle i una justícia reials que administraven i ostentaven el poder civil i criminal a tota la Baronia.

Amb l'expulsió dels moriscos, la baronia de Nules va perdre quasi la tercera part de la seua població, la qual cosa va servir com a excusa per retornar la Baronía a la jurisdicció dels seus antics senyors, amb el títol de marquesat de Nules.

Durant la guerra de Successió, Nules va ser una de les poques poblacions de l'antic regne de València que va recolzar al pretendente francés i va suportar l'ocupació de l'exèrcit borbònic. Per este motiu, Felip V li va concedir els títols de Molt Leial i Fidelíssima.

Medi Social


L'agricultura, el comerç i la manipulació de la taronja són els principals motors econòmics del municipi. El món agrari ha sigut la peça fonamental de l'economia del poble, amb activitats entre grans i menuts propietaris de terres que han anat incorporant millores tècniques de regatge.

La taronja és el producte que definitivament es va conrear per tot el terme, amb l'excepció de determinats sectors especialitzats que es dediquen als productes d'estiu, com ho són el meló, el meló d'Alger i determinades hortalisses. Hi ha al voltant de 25 comerços dedicats a l'emmagatzematge i la manipulació de cítrics. Els productes de Nules s'han anat exportant a distints mercats europeus. Precisament en estos magatzems trobaven ocupació temporal més de la meitat de la població activa d'esta localitat; es tracta d'un col·lectiu que combina esta tasca amb altres treballs estacionals.

Amb esta estructura poblacional és comprensible la importància del món agrari dins l'economia de Nules, perquè marca els moviments financiers del municipi.

No obstant això, darrerament s'experimenta una notable diversificació dels sectors econòmics gràcies a la potenciació del sector industrial, sobretot el ceràmic, tal i com ses pot veure als polígons industrials pròxims, on hi ha grans empreses amb molta influència al mercat.

Recorregut urbà


Nules és una localitat costanera mediterrània, de la província de Castelló, ubicada a la comarca de La Plana Baixa. La distància que ens separa de les capitals més pròximes és de 18 km. de Castelló i 55 km. de València. Esta privilegiada situació geogràfica facilita el fluix de visitants gràcies al bon accés, tant per l'autopista, com per la carretera, el ferrocarril, etc. A més a més, Nules es troba a només 35 minuts de l'aeroport de Manises (València) i a menys de 20 minuts del futur aeroport de Castelló.

Paisatge

Paisatge caracteritzat per la combinació del terreny on, d'una banda, podem observar com, a mesura que ens apropem al litoral, es pot apreciar el trànsit de la terra del terreny, que es va fent fosca quan ens apropem a l'aigua. Es tracta d'una zona abans dedicada als arrossars; fins que va arribar l'esplendor de les taronges. En esta zona també es troben les quatre platges de Nules, obertes a la blava i càlida mar Mediterrània, amb les seues aigües netes i transparents; molt apreciades pels qui les visiten per gaudir d'elles.

D'altra banda, observem la força del relleu de la Serra d'Espadà. Són les primeres muntanyes de la serra, modestes per la seua alçària, però de pronunciats desnivells per la seua proximitat al mar. El Puntal de Nules és el primer cim destacat de la serra, per la seua alçària i escarpat perfil en aresta; es tracta de la cota més alta d'una serra menuda (631 metres).