Culla

Culla

Culla

Culla

Culla

Culla

Culla

Culla

Culla

Culla

Culla

Culla

Els seus origens remunten a èpoques prehistòriques, com ho demostren les restes arqueològiques i les pintures rupestres. Fins el principi del segle XIII va estar sota domini musulmà. Una vegada reconquerida en 1233 per En Blasco d'Alagó, va rebre la Carta de poblament (1244) . El Castell de Culla tenia en aquella època un important paper estratègic a causa de la seua ubicació i l'amplària del seu territori. En 1303 va ser venuda a l'Ordre del Temple i en 1317 passà a dependre de l'Ordre de Montesa. Cal destacar la importància que va tindre la Setena de Culla o Comunitat d'Herbatge, constituïda per set poblacions, que va perllongar-se fins a mitjan segle XIX. En el segle XIX, després de la guerra carlista, el Castell de Culla va ser destruït i arrasat. El que va quedar és bàsicament el que es pot veure a la imatge actual de la localitat.

Medi Social

L'activitat econòmica principal és l'agricultura de secà i la ramaderia. Els conreus més habituals són l'ametlla, l'oliva, l'avellana, el raïm i els cereals de secà. La ramaderia predominant és extensiva (ovina, caprina, bovina) i en menor proporció intensiva (porcina, avícola i apícola).

Recorregut urbà

El casc antic de Culla ofereix un interessant recorregut, declarat Bé d'Interés Cultural. El Conjunt Históric-Artístic, s'integra de diferents edificis històrics rehabilitats i carregats d'història, carrers i carrerons, places i placetes plenes de tradició. Podem delectar-nos amb les ruïnes de l'antic castell àrab del segle XIII, l'antic Graner del Comendador, conegut hui en dia com La Presó, dels segles XIII i XIV; podem veure l'antic hospital, l'Església del Salvador i molts altres racons que han sigut restaurats, com ara el mirador del Terrat, que ofereix una impressionant vista panoràmica.

Paisatge

L'altitud del municipi oscil·la entre els 395 m de la masia Torre de Matella i els 1.121 m del casc urbà, la qual cosa origina gran contrasts que resulten en una orografia característica del terme municipal. Hi ha grans desnivells, barrancs profunds i nombroses coves i avencs. El municipi de Culla és conegut per l'extensió del seu terme municipal amb aproximadament 365 masies, de les quals al voltant de 115 estan habitades hui en dia.